Olmos, 213m2. 

Boadilla del Monte, Madrid. 
Residential, 213m2.

Service

Architecture project and execution.

Structural engineers Mecanismo

Photos Jose Señorán 

Year

2019

AXO OLMOS.jpg

Olmos, a redevelopment project to extend a single-family house in Boadilla del Monte (Madrid). 

 

The client requested an extension to her house to make a fully equipped master bedroom with a 50 m2 dressing room and twin bathroom.

The pre-existing site was a typical Spanish two floor house from the 70s, with a brick exterior, and tile roofs, comprised of intersecting rectangular volumes, built over different levels adapting themselves to the sloping plot. The garage was a single floor volume with a flat roof, placed adjacent to the house. 

 

The extension was constructed above the garage to take advantage of the views to the garden and to Boadilla’s hill. A concrete cuboid facing the garden, following the existing properties directional plan was proposed with the idea not to compete with the existing house but instead create a contrasting volume that would sit harmoniously with the existing structure. 

The connection between the old building and its new extension is through a small glass corridor placed between two patios which maintain the interior-exterior connection and establish a gap between the new and existing spaces.

 

The new building has a 9 m cantilever, creating a new twin parking space underneath and allowing for a new entrance in the centre of the house to integrate both volumes. 

La necesidad de la clienta era construir una extensión de su vivienda para albergar el dormitorio principal dotándolo de un vestidor de 50 m2 y un baño doble.

La preexistencia era una vivienda típica española de los años 70, de dos alturas con fachadas de ladrillo, cubiertas de teja a un agua, conformada por volúmenes de planta rectangular que se van maclando y escalando para adaptarse a la pendiente del terreno. 

Construimos la extensión sobre la superficie del garaje para aprovechar las vistas hacia el jardín y el monte de Boadilla. 

Se trata de un prisma de hormigón, abierto al jardín, siguiendo las reglas de composición de los volúmenes de la vivienda existente con la idea de no competir con ella pero creando sin embargo un volumen diferenciado que encaja con la preexistencia. 

PLANTA GENERAL ACCESO9.jpg
PLANTA OLMOS.jpg
zoom planta suite 2.jpg